Frequenties, Tips & Tricks

Over Frequenties  (zeer samengevat)
Draadloze microfoons, In Ear Monitors, IFB en draadloze intercom systemen maken gebruik van een zendfrequentie voor de verbinding tussen zender en ontvanger. Verreweg de meest systemen maken gebruk van een frequentie in de zgn. UHF (Ultra High Frequency) gebied, grof gezegd 470-860 MHz. Daar zitten echter een hele range aan andere zenders (waaronder digitale televisie), om eens wat te noemen.

Ondertussen groeit de behoefte van de mobiele telefoon providers (KPN, Vodaphone e.d.) explosief. Dezelfde eerder genoemde frequenties zijn dan ook bijzonder aantrekkelijk voor ze, maar helaas kunnen draadloze microfoons en mobiele diensten niet samen. De overheid heeft in 2012 een belangrijk deel van de frequentieruimte (790-860) waar "wij" onze draadloze systemen gebruikten verkocht. De resterende ruimte voor ons is versnipperd, omdat op de ene lokatie een frequentiestuk vrij is, welke op een nadere lokatie in gebruik is door b.v. digitale TV.Tegelijkertijd is deze "verkoop van frequentieruimte" geenzins nu afgelopen en klaar, dit is een groot internationaal voortkruipend proces waar de komende jaar veel bpijft veranderen.


Om de belangen van alle draadloze microfoon gebruikers naar beste kunnen te verdedigen, hebben een club van gebruikers, leveranciers en andere belanghebbenden zich verenigd in de PMSE (WirelessPro/AEM is mede-innitiatiefnemer)


Euh... dus wat moet ik nu?
Nieuwe zenders kopen en die dan binnen enkele jaren opnieuw niet meer kunnen gebruiken door de volgende wijziging is een hele kostbare hobby. Er zijn gelukkig op zich prima werkende oplossingen en veilige aankopen, ook voor langere termijn. De aller-aller veiligste zijn echter ook de meest kostbare, en dat is weer geenzins voor iedereen noodzakelijk. AEM | WirelessPro.EU is iedere dag met deze materie bezig, van podium tot vergaderkamer, en kan bij aanschaf uitstekend adviseren welk systeem, én vervolgens in welke band het beste bij uw gebruik en toekomstverwachting past, en wordt vermeden dat goedkoop al snel duurkoop wordt.

En waarom dan WirelessPro?
Het team van Audio Electronics Mattijsen, het bedrijf acher WirelessPro, is al 30 jaar intensief bezig met zendermicrofoons, frequenties, frequentiewijzigingen, antenne systemen, en alles wat er bij komt. Wij leveren zenders, draadloze intercoms en IEM systemen, doen zendercoördinatie bij grootschalige events, stadionconcerten, begeleiden TV programma's etc. Van Wie Is de Mol tot de Toppers in de Arena, van De Kroning Museumplein (2013) tot het zenderpark voor Utopia DE, United, Dutchview, Efteling, Concertgebouw, Nick & Simon, Paul van Vliet et cetera.

Volledigheidshalve: bovenstaande zijn natuurlijk mooie klinkende namen, maar wij staan net zo klaar voor (collega) verhuurbedrijven, scholen, congrescentra, semi-pro en professionele muzikanten!

Dus neem contact met ons op: info@wirelesspro.eu | 020-6990480Vooruitblik Nu en nabije toekomst

Januari 2015, beschikbare frequenties per regio:Januari 2016
Officieel mag PMSE de 800 MHz-band (791 - 862 MHz) nog gebruiken tot 1 januari 2016 als je de primaire gebruiker (4G telefoonnetwerk) niet stoort, maar in deze band zijn de telecomproviders druk bezig om hun 4G-netwerken landelijk dekkend te maken. De kans op storing wordt elke dag groter. Alleen de duplex center gap (823 - 832 MHz) blijft uiteindelijk open voor PMSE, maar voor professioneel gebruik wordt dit niet geadviseerd in verband met de grote kans op storing en (zeer) kort bereik.

Tussen 2017 en 2020
De 700 MHz band (694-790 MHz) vervalt voor PMSE op zijn allervroegst (worst-case scenario) in 2017 en meer waarschijnlijk kort na 2020.

Tussen 2020 en 2030

De verwachting is dat op langere termijn het grootste deel van de UHF-band vrijgemaakt moet worden voor mobiel breedband internet.

 


Nationaal Frequentieplan 2014